Hoe meld ik me aan bij het OLZ?
Samen met je ouders geef je jouw schoolkeuze door aan de meester of juf. Je maakt een lijstje met jouw favoriete scholen en zet OLZ bovenaan als wij jouw eerste keus zijn. Je basisschool zorgt voor de aanmelding. Uiterlijk 25 april laten we weten of je geplaatst bent, of dat we meer tijd nodig hebben om een besluit te nemen.
Welke brugklassen zijn er en hoe worden die samengesteld?
Op basis van je basisschooladvies kom je in een van deze brugklassen:
- Havo-kansklas: speciaal voor tl/havo-advies of sterk tl-advies
- Havo/vwo-brugklas: geschikt voor leerlingen met een havo- of havo/vwo-advies
- Vwo-klas: voor leerlingen met een vwo-advies
- Gymnasium: voor leerlingen met een vwo- of gymnasiumadvies
Als je een profiel kiest (sport of expressie), kijken we of je in een klas komt met alleen dat profiel of met een mix van profielen. Voor lessen in sport of expressie werk je soms samen met andere klassen.
Wat is er bijzonder aan de profielen?
Bij OLZ kun je kiezen voor profielen om jouw talenten te ontdekken en goed te worden in wat je graag doet:
- Sportprofiel: veel bewegen en nieuwe sporten ontdekken
- Expressieprofiel: creatief bezig zijn met kunst, theater en muziek
- GymXtra: leren over de oudheid met Latijn, Grieks en extra projecten
- Havo-kansklas: extra aandacht voor wiskunde en Nederlands
Kun je in de havo-kansklas of het gymnasium ook sport of expressie kiezen?
In de Havo-kansklas krijg je in het eerste jaar extra lessen in wiskunde en Nederlands. Na dat jaar ga je naar 2 mavo of 2 havo, waar je wel kunt kiezen voor het sport- of expressieprofiel. Tijdens de activiteitenweken doe je al mee aan sport- en expressieactiviteiten.
Gymnasiumleerlingen volgen Latijn en (vanaf de tweede klas) Grieks. Zij hebben geen sport- of expressieprofiel, maar werken aan Xtra-projecten en maken excursies. Deze projecten geven je de kans om je breder te ontwikkelen.
Kun je ook voor sport en expressie samen kiezen?
Nee, je kiest één profiel en houdt dat tot en met de derde klas. Natuurlijk heb je als expressieleerling ook gymlessen en als sportleerling krijg je creatieve vakken zoals beeldende vorming, dans, drama en muziek. In de bovenbouw kun je kiezen voor kunst (beeldend of dans) of Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) als examenvak.
Wanneer wordt de beslissing genomen of je naar de mavo, havo of het vwo gaat?
Na de brugklas kijken we welk niveau het beste bij je past. In de tweede klas kom je in een mavo-, havo- of vwo-klas. Het is mogelijk om in de derde klas nog naar een ander niveau over te stappen.
Hoe groot zijn de klassen?
Onze klassen hebben meestal maximaal 30 leerlingen. Het gemiddelde in de brugklas is 26 leerlingen.
Hoeveel lessen heb ik per week?
Je hebt ongeveer 32 lesuren per week. In de havo-kansklas en het gymnasium krijg je een extra uur voor bepaalde vakken.
Hoe ziet een lesdag eruit?
De lessen duren 45 minuten en worden vaak als een blokuur ingeroosterd. Hierdoor heb je minder wisselingen en meer tijd om rustig aan een vak te werken. Twee keer per jaar zijn er activiteitenweken. Dan vervallen de gewone lessen en doe je mee aan sporttoernooien, excursies en workshops.
Wat doen jullie tegen pesten?
We werken aan een goede sfeer in de klas. De mentor helpt met het groepsproces en geeft les over omgaan met elkaar. Er zijn ook interactieve voorstellingen over pesten. Daarnaast hebben we een coördinator sociale veiligheid en een mediawijsheid-coach. Problemen pakken we snel aan.
Hoe begeleid je leerlingen?
Iedere klas heeft een mentor die je helpt met leren en omgaan met elkaar. Heb je extra hulp nodig, bijvoorbeeld bij dyslexie, faalangst of concentratieproblemen? Dan is er begeleiding van specialisten zoals een remedial teacher of orthopedagoog. Als het nodig is, maken we samen met jou en je ouders een persoonlijk plan.
Heb ik een laptop nodig?
Ja, naast boeken werk je bij ons ook met een laptop. Je kunt er zelf een kopen of huren via de The Rent Company. Als je al een laptop hebt, mag je die gebruiken, zolang deze voldoet aan onze specificaties.
Wat kost de school?
Onze vrijwillige ouderbijdrage helpt om activiteiten zoals excursies, sportdagen en voorstellingen te organiseren. Je ouders krijgen meer informatie hierover bij de aanmelding.