De overstap naar het voortgezet onderwijs is een grote stap. De meeste leerlingen wennen snel aan de nieuwe omgeving en manier van werken. Sommige leerlingen hebben wat meer tijd nodig. Onze mentoren en leraren houden goed in de gaten hoe het gaat. Als zij problemen zien ontstaan, maken ze een plan voor extra hulp.
Bij het aanmelden van je kind kijkt de toelatingscommissie of er extra ondersteuning nodig is. Soms is al duidelijk dat je kind hulp kan gebruiken, bijvoorbeeld bij plannen, overzicht houden of aandacht bij de les. Het kan ook zijn dat je kind wat extra steun nodig heeft bij het omgaan met anderen. Op de basisschool is vaak al een goed beeld van wat een leerling nodig heeft. Hoe meer informatie we vooraf hebben, hoe beter we kunnen zorgen voor een goede start. Als ouder/verzorger kun je bij het aanmelden eventueel aangeven wat jouw kind nodig heeft om goed te starten op het voortgezet onderwijs.
Een goede start in de brugklas
In de brugklas helpen we leerlingen wennen aan de nieuwe school. Tijdens mentorlessen leren ze bijvoorbeeld hoe ze een agenda gebruiken, plannen en ‘leren leren’. Ook bij de vaklessen krijgen ze tips. Zo zorgen we voor zoveel mogelijk structuur en overzicht. De mentor geeft daarnaast extra tips en uitleg, als dat nodig is.
Hulp op maat voor elke leerling
Als je kind een diagnose heeft, zoals ADHD, autisme of angstklachten, kijken de orthopedagoog en zorgcoördinator samen welke extra hulp er nodig is. Ze bekijken het aanmeldingsdossier en vragen je eventueel om meer informatie. Soms zijn aanpassingen nodig, zoals extra tijd bij toetsen. Ook kunnen we opdrachten of schooltaken aanpassen.
Soms is individuele begeleiding nodig, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van schoolvaardigheden. Docenten die ook coach zijn, geven vaak deze begeleiding. Dit is meestal voor een korte periode.
Voor elke ondersteuningsvraag bespreken we samen met jou wat het beste plan is. Het OLZ volgt hierbij de uitgangspunten van Passend Onderwijs. We vragen ons steeds af: ‘Wat is nodig om goed te leren en je fijn te voelen op school?’
Individuele hulp
Je kind kan ook individuele ondersteuning krijgen, zoals coaching, remedial teaching of hulp van de orthopedagoog. Bij klachten zoals faalangst of aandachtsproblemen kan de orthopedagoog kortdurend begeleiding geven. Als meer hulp of onderzoek nodig is, geven we jou als ouder of verzorger een advies.
Wat als het OLZ geen passende extra hulp heeft voor mijn kind?
Als we denken dat we je kind niet voldoende extra hulp kunnen geven, begeleiden we jullie naar een passende andere school. Bekijk de aangesloten scholen waarmee we samenwerken. Hier zie je per school ook het schoolondersteuningsprofiel (SOP).